Prothesen

Prothesen zijn hulpmiddelen die een lichaamsdeel en -functie zo goed mogelijk overnemen of vervangen; bijvoorbeeld vanwege een amputatie of aangeboren afwijking. In overleg stellen we een op maat gemaakt hulpmiddel samen. Het kiezen voor een bepaald type prothese hangt af van verschillende factoren. De ene persoon is immers de ander niet. Bij het intakegesprek nemen we de tijd om naar u te luisteren en leggen we de mogelijkheden en bijbehorende eigenschappen aan u voor. Pas wanneer deze voorkeuren duidelijk zijn, kiezen we voor een zo optimaal mogelijke combinatie. De eisen zijn specifiek afgestemd op uw situatie en hebben als doel om u weer zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren.

We maken prothesen bij amputaties of afwijking van voet, onderbeen, knie, bovenbeen en heup. Ook bij amputaties van vinger, hand, onderarm, bovenarm en schouder bieden we mogelijkheden om het lichaamsdeel of -functie te vervangen.

Voor de uitvoering van de prothese zijn er veel mogelijkheden. De nadruk kan bijvoorbeeld liggen op de functie, het uiterlijk of comfort. Factoren zoals beweegbaarheid, stabiliteit en veiligheid wegen ook mee in de keuze.

Het leren leven en omgaan met een prothese is vaak geen gemakkelijk proces. Zowel fysiek als mentaal kost het veel energie om hiermee om te gaan. Wij begrijpen dit, staan hierbij stil en nemen de tijd voor u. Wanneer u dit wenst, schakelen we andere hulpverleners in om u verder te begeleiden bij de verwerking en acceptatie.

Productie - stap voor stap

Hieronder zie je stap voor stap de weg naar jouw prothese.

1

DE EERSTE AFSPRAAK

Tijdens de eerste afspraak worden, vaak in het bijzijn van een medisch specialist, uw situatie en mogelijkheden besproken. Op prothesetechnisch gebied worden de mogelijkheden voor uw prothese besproken en uitgelegd. We stellen een zorgplan op waarin onder andere de doelstellingen en eisen worden beschreven.

2

VERGOEDING

We hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Wij zullen dan ook zorgen voor de financiƫle afhandeling met uw zorgverzekering.

3

MAATNAME

De maatname van de prothese kan plaatsvinden door het meten van lichaamsmaten, een gipsmodel, scanner of een combinatie hiervan, afhankelijk van het besproken type hulpmiddel.

4

PRODUCTIE

In de werkplaats wordt de prothese nauwkeurig en met de hand gemaakt. De prothese wordt in eerste instantie volgens de productspecifieke regels opgebouwd. Dit noemen we ook wel de statische uitlijning.

5

PASSEN

Bij het passen controleren we de pasvorm van de prothese. We besteden veel aandacht aan het afstellen van de prothese aan uw lichaamshouding en looppatroon, zodat u veilig en stabiel kunt staan en lopen. Dit noemen we de dynamische uitlijning. Hierna volgt een intensieve periode van oefenen, trainen en opbouwen. De prothese kan in deze fase nog steeds worden aangepast.

6

AFWERKEN

Wanneer u volledig tevreden bent over uw prothese en er zelfstandig gebruik van kan maken, werken we in onze werkplaats het hulpmiddel op een hoog niveau af. De functionaliteit staat voorop, maar ook aan het uiterlijk wordt veel aandacht besteed.

7

AFLEVERING

De prothese wordt afgeleverd; u krijgt de laatste uitleg en informatie.

8

CONTROLE / EVALUATIE

Na een aantal weken nemen we contact met u op voor een evaluatie. Bij vragen over de prothese, of problemen bij het gebruik ervan, kunt u altijd een extra afspraak maken.